Tips till språkvänner, språkcaféer, studieledare, sfi-lärare…

Hjälp en nyanländ/asylsökande att lära sig svenska!

  • Ge din ”elev” i uppgift att, till nästa gång ni träffas, titta på utvalda filmklipp från de olika sfi-stegen – exempelvis filmklipp från ett visst tema, grammatikområde eller uttalsövning.  Filmklippen som ligger under de olika stegen är numrerade för att det ska vara lätt att dela ut uppgifter till nästa sammankomst. Sedan kan ni ha temat/övningen som utgångspunkt när ni träffas. Sfi-lärare kan arbeta med så kallat “flippat klassrum” – eleverna ser de utvalda filmklippen hemma och lektionstiden kan användas mer effektivt. Fler tips till sfi-lärare finns här:
    Tips till sfi-lärare och studieledare/For teachers
  • Visa din elev hur det går till att göra de olika webbövningarna som finns i anslutning till sfi-stegen. Samtliga webbövningar fungerar på PC och Mac om man har flash installerat. Om webbövningarna SAFIR inte fungerar i  mobiltelefonens webbläsare, så kan han/hon ladda ned webbläsaren Puffin och använda den webbläsaren i stället – då ska de flesta SAFIR-övningarna fungera. Se instruktionen nedan. Webbövningarna i Akelius språkkurs svenska fungerar bra i de flesta webbläsare för pc, mac och mobiler, men dock inte i PUFFIN.
  • Uppmuntra din elev att skicka kommentarer till oss och berätta om vilka lärresurser som de tycker är bra.
  • Har du ansvar för ett språkcafé och vill få ut information under sidorna Platser att träna svenska/Practice Swedish meddela oss, så kompletterar vi informationen. Det kostar ingenting att finnas med under dessa sidor men däremot åtager man sig att meddela oss när ändringar sker, så att vi kan hålla informationen aktuell.
  • Har du tips om förbättringar, så tar vi tacksamt emot dem.
  • Och till sist men inte minst – ge mycket beröm och uppmuntran för alla framsteg.  🙂

Info-blad och vykort för att informera om Svenska för alla

Skriv gärna ut info-bladet och/eller vykortet nedan och sätt upp där det är lämpligt – det är först när webbplatsen når de nyanlända som den gör nytta!

Svenska för alla/Swedish for all - ladda ned en pdf.
Info-blad, Svenska för alla/Swedish for all (pdf)

Vykort Svenska för alla/Swedish for all - sfa.nu
Vykort med information om sfa.nu (pdf)

Bli språkvän/flyktingguide

Genom att bli flyktingguide/språkvän har du möjlighet att hjälpa en person med utländsk bakgrund att få en bra start i sitt nya hemland, samtidigt som du lär känna en ny kultur. Läs mer här:
sprakvan.se


Webbläsaren Puffin supporterar Flash

Puffin

Många Mac- iPad-, iPhone- och mobilanvändare kan inte se webbövningarna SAFIR som innehåller ”flash”-objekt. Om det gäller dig så kan du hämta följande webbläsare som har flash-support:
PUFFIN Browser


Skapa en ikon på mobilens skrivbord/hemskärm

Ikon sfa

Gå in på webbplatsens startsida – https://swedish-for-all.se och bokmärk sidan alternativt “Lägg till på hemskärmen”.

 

Fler tips

Fler tips och relaterade länkar finns under sidan
Tips till sfi-lärare och studieledare m.fl.


Tack för att du bidrar!

Kontakta mig gärna om du har tips, idéer eller vill berätta om någonting som inte fungerar på webbplatsen och behöver rättas till.

Christina Wallnér
Kontakta oss/Contact Us

Leave a Comment