Bildetema – länkar uppdaterade

Nu är alla länkar till den pedagogiska sajten ”Bildetema” uppdaterade på sfa.nu. Webbplatsen ”Bildetema” är ett nordiskt samarbete – därav det norska ordet ”Bildetema” istället för svenska ”Bildtema”. Läs mer:

Bildetema – svenska
Bildteman är en flerspråkig tematisk bildordbok med bilder, text och ljud. Bildordboken kan vara en utgångspunkt för arbete med språk i förskola, skola och vuxenundervisning. Den innehåller ett grundläggande ordförråd huvudsakligen bestående av substantiv och adjektiv.

Har du ett språkcafé?

Planerar du ett språkcafé eller kanske har du redan ett igång?

Om du planerar att starta eller har ett pågående språkcafé och vill få med information under sidorna Platser att öva svenska så hör av dig till mig Christina – se Kontakta oss – det som jag behöver är kontaktuppgifter i form av namn och mejladress till språkcaféets kontaktperson.

Allt gott!
Christina

Två länktips från oss – ett för nybörjare och ett för den som kan mer

Här följer ett tips för nybörjare och ett för den som redan kan mycket svenska:

  • Alfa – Svenska för alla
    Alfa – Svenska för alla är ett studiematerial för de som inte har skolbakgrund och ska lära sig Svenska. Länk till information om materialet Alfa – Svenska för alla – Bilda
  • Svenska Ord & Uttryck
    På webbplatsen Svenska Ord & Uttryck hittar du nya och gamla svenska uttryck och ord – inkluderat idiom, citat, ordspråk, ordstäv och mycket annat inom temat svenska ord och uttryck.

Lär dig om hur man får jobb i Sverige

Pratdagsprojektet 2020 – Informationsfilmer om arbetsmarknad

Filmerna är framtagna i ett TIA-projekt med medel från Länsstyrelsen i Västmanland som genomfördes av ABF Västerås med syfte att skapa informationsfilmer för asylsökande. Filmerna finns i två versioner. En med engelsk text och en version med arabisk text. Använd dem gärna som en del av studiematerialet i studiecirklar och andra kurser. Till exempel kan de användas som ett inslag i kursen Vardagssvenska. Bra både för språkträning och samhällsorientering.

Du hittar filmerna direkt via denna länk:
Lär dig om hur man får jobb i Sverige

eller i ett sammanhang via länk längst ned på sidan
Steg 17 – sfi Tema – Arbete och utbildning

Väck intresset för e-böcker och ljudböcker!

Webbplatsen Världens bibliotek (länk nedan) är inte en webbplats för att öva svenska, men mycket värd att uppmärksamma under sfa.nu då det är en utmärkt tjänst som främjar intresset för att läsa och lyssna på böcker.

Världens bibliotek

Svårt att hitta böcker på ditt språk?

Världens bibliotek är en digital tjänst. Här hittar du e-böcker och ljudböcker på andra språk än svenska. Skaffa ett konto med din e-postadress. Logga in för att läsa och lyssna. När du vill, så mycket du vill. Tjänsten är en del av biblioteken i Sverige, finansierad av skattepengar och därför gratis att använda.

En viktig bok om omsorg – Metodhandbok i att stötta ensamkommande unga

Kunskapscentrum migration och hälsa, Region Skåne, har publicerat en metodhandbok i att stötta ensamkommande unga. Här kan du ta del av övningar och tips som presenteras i boken. Du kan också ladda ner hela metodhandboken i digitalt format eller beställa hem den i bokform.

Materialet riktar sig till yrkesverksamma som arbetar med ensamkommande unga med psykisk ohälsa och är tänkt att användas som en erfaren arbetskollega.

Du hittar boken via följande länk:
En viktig bok om omsorg – Region Skåne

Ett integrationsprojekt som gjort skillnad

Torsdagen den 6 februari 2020 blev jag inbjuden till avslutningen för §37a-projektet ”Integration och Social hållbarhet i Riddarhyttan”. Dagen var så inspirerande att jag frågade Kerstin Törngren, integrationssamordnare på Skinnskattebergs kommun, om jag skulle kunna få lägga ut en presentation här under sfa.nu för att inspirera andra kommuner – vilket Kerstin och övriga samverkansparter nappade på. Det var hur man arbetade med helheten som gjorde mig så imponerad. Här nedan får vi ta del av Kerstins och övrigas berättelser. Läs reportaget här:
Ett integrationsprojekt som gjort skillnad

Dialogkort – ny trafikant i Sverige

NTF har tagit fram Dialogkort som går beställa gratis på deras webbplats. Du som möter nyanlända på asylboenden, språkcaféer, i studiecirklar eller andra sammanhang har stor nytta av dessa dialogkort. Beställ här:
Dialogkort, ny trafikant i Sverige

Vi har tidigare berättat om undervisningsmaterialet ”Trafiksäkerhet på lätt svenska”. På ett enkelt sätt beskrivs vad som är viktigt att tänka på i trafiken. Materialet är särskilt framtaget till asylsökande, men kan även användas av andra målgrupper som har begränsade kunskaper i svenska. Till materialet finns även en handledning och ett bildspel på svenska, tänkt att användas till studiecirkel, vid språkcafé eller liknande. Du hittar materialet här:
Trafiksäkerhet på lätt svenska  – NTF:s webbplats

Ovanstående länkar går också att nå från sidan:
Tips till sfi-lärare och studieledare

Coronaviruset och Covid-19 – på olika språk

Folkhälsomyndigheten

In several languages:


1177 Vårdguiden

1177 Vårdguiden är en tjänst från Sveriges regioner.
Covid-19 – other languages – 1177.se


KRISINFORMATION.SE

Svenska: Aktuell och bekräftad information om coronaviruset

In English and other languages:
Official information on the novel corona virus


Myndigheten för stöd till trossamfund

Med anledning av den rådande situationen har Myndigheten för stöd till trossamfund och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bett företrädare för olika trossamfund att informera om Corona/COVID-19. Se filmerna (olika språk) via länken:
Trossamfundsledare talar om COVID-19